Junsele Hembygdsförenings 80-årsjubileum

Söndagen 22 juli 2012 firade Junsele Hembygdsförening 80 år. Med nya utställningar, och konsert med Nicke Sjödins psalmtexter framförda av Ulrika Bodén. Ömsom sol och regn under dagen, och mycket besökare.


 

Gamla svartvita foton fick färg och liv som oljemålningar i utställningen "Junselebilder ur arkivet på mitt sätt" av konstnären Mari Runesson. Utställningen hängde inne i portlidret från Mo.

Där mot dess timmervägg som en björn klängandes på ryggen på en vettskrämd häst mötte döden, då den kom uppifrån gamla ridvägen farandes, enligt sägnen.

 

I caféstugan var det dessutom två andra utställningar förutom textilutställningen uppe i häbret. I bottenvåningen visades målade mjölktråg. Här ett tråg med motiv från Lappåsen i Bysjö, där sjön kan anas till vänster. Stugan står fortfarande kvar men skogen har växt upp tätt nu.

Vad användes igentligen ett mjölktråg till ursprungligen? "I norra Sverige lät man mjölken stå i mjölktråg av trä några dagar på ett svalt ställe. Därefter hällde man mjölken i ett annat kärl, medan man med handen eller något föremål höll för så att grädden blev kvar". Källa: domboksforskning.se.

Med andra ord var mjölktråget en föregångare till separatorn. Troligen gjorde Gustaf de Lavals mekaniska handvevade maskin trågen omoderna långt före 1930-talet och de hade nog legat och samlat damm länge innan trågmålarna gjorde entré i bygden. "Separatorn kom att användas av de flesta mindre lantbruksgårdar i början av 1900-talet". Källa Wikipedia.

Inuti dessa gamla och tydligen vid denna tid onödiga köksredskap, lät man på 1930- och 1940-talet kringvandrande målare föreviga sin stuga här i Västra.

 

Kent Ingelsson visade på övervåningen (förutom att underhålla med musik i serveringen) en utställning med julbonader och prydnader.

Här överst ett originaltryck av Jenny Nyström (1854.06.13-1946.01.17) och under ett nytryck av sonen Curt. Nytrycken håller inte samma kvalitet som originalen i färgåtergivning och papperkvalitet kunde vi konstatera.

 

 

Jubileumskonsert med Ulrika Bodén

Jubileumsdagen avslutades med en konsert av Ulrika Bodén och medmusikanter i en i det närmaste fullsatt kyrka.

Här var hon på Nicke Sjödins hemmaplan och sjöng psalmer på junselemål - Nickes texter från "Psalmversa jäg minns – Nickes lilla psalmbok" som Nicke Sjödin gav ut 2001. Musiken i Ulrikas tappning.

 

Ulrika Bodén med autoharpa.

 

Alla Ulrikas musikanter uppställda. Fr. v. Janne Strömstedt på tramporgel (en orgel i behändigt portabelt format dock), på akustisk gitarr och bas Martin von Schmalensee samt till höger om Ulrika, Niklas Roswall på nyckelharpor.

Janne berättade hur psalmtexten "Blott en dag" kom till; Lina Sandell som tydligen var en stressad kvinna med många järn i elden, fick en dag uppmaningen av en väninna att ta livet med lite med ro - en dag och ett ögonblick i sänder. Då gick hon hem och skrev psalmen, inspirerad av uppmaningen.

Extranummret blev den vackra och högtidliga "Ljuvli ä jorla".

 

Från Junsele Hembygdsförening delades presenter ut till musikanterna av Göran Stenmark.

 

 

Lars Eric Forssén (c) www.junselebyar.se 2012